Ken je dat? Je zit op je telefoon en scrolt maar door… Slecht nieuws, nare berichten, en ineens is het uren later. Dit heet doomscrolling, en het is niet goed voor je!
In onze hyperverbonden wereld is de telefoon onze trouwe metgezel. We swipen, liken en scrollen ons door een eindeloze stroom van informatie. Maar al die prikkels kunnen overweldigend zijn, en zelfs leiden tot een fenomeen genaamd doomscrolling.
In deze blogpost bespreken we:
- Wat doomscrolling is en waarom het slecht voor je is.
- Hoe je een digitale detox kunt doen om je beter te voelen.
- Tips om minder op je telefoon te zitten.
Wat is doomscrolling?
Doomscrolling is wanneer je steeds maar weer door negatieve berichten op social media en nieuwswebsites scrolt. Je leest over oorlogen, rampen, ongelukken, en andere ellende. Dit kan je erg angstig en somber maken.
Stel je voor: je zit op de bank, zapt door eindeloze nieuwsberichten over conflicten, natuurrampen en andere ellende. Je voelt je gespannen, angstig en somber. Dit is doomscrolling: de obsessieve neiging om te blijven scrollen door negatieve berichten op sociale media en nieuwswebsites.
Waarom is doomscrolling slecht voor je?
- Je wordt er angstiger en gestrester van: De constante stroom van negatieve informatie kan je mentale gezondheid schaden. Je ervaart meer angst, stress en zelfs depressie.
- Je slaapt slechter: Het blauwe licht van je scherm verstoort de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Dit resulteert in een slechtere nachtrust en vermoeidheid overdag.
- Je kunt je minder goed concentreren: Doomscrolling leidt af van belangrijke taken en vermindert je concentratievermogen. Je bent minder productief en verliest kostbare tijd.
- Je verliest veel tijd. Urenlang scrollen door onnodige berichtstromen vliegt voorbij. Tijd die je beter had kunnen besteden aan waardevolle activiteiten of quality time met dierbaren.
Tijd voor een digitale detox! Maar wat is een digitale detox?
Een digitale detox is een bewuste pauze van je telefoon, computer, en andere apparaten. Je neemt even de tijd om te ontspannen en los te komen van de digitale wereld en je te herladen met nieuwe energie..
Hoe doe je een digitale detox?
· Plan je detox: Kies een periode van een paar uur, een dag of zelfs een weekend om te ontkoppelen. Laat vrienden en familie weten dat je offline bent.
· Beperk schermtijd: Stel een limiet in voor hoeveel tijd je per dag op je telefoon mag zitten. Gebruik apps die je helpen om je schermtijd te beheren.
· Verwijder apps: Maak je telefoon minder aantrekkelijk door apps die je niet gebruikt te verwijderen. Zo verminder je de verleiding om te scrollen.
· Zoek afleiding: Ga naar buiten, lees een boek, doe een hobby of ga sporten. Betrek jezelf in activiteiten die je offline kunt beleven.
· Slaaphygiëne: Leg je telefoon minimaal een uur voor het slapengaan weg. Het blauwe licht verstoort je slaapritme. Gebruik apps die het blauwe licht filteren om je slaap niet te verstoren.
· Geniet van de stilte: Neem de tijd om te ontspannen en te reflecteren zonder afleiding van je telefoon. Ontdek de rust in stilte.
Tips om minder op je telefoon te zitten:
- Zet je telefoon op ‘niet storen’ of vliegtuigmodus.
- Verwijder apps die je niet gebruikt.
- Stel een limiet in voor hoeveel tijd je per dag op je telefoon mag zitten.
- Leg je telefoon weg tijdens het eten en slapen.
- Laat je telefoon opladen in een andere kamer dan je slaapkamer.
- Zoek een andere hobby of activiteit om te doen in je vrije tijd.
- Maak afspraken met jezelf over wanneer je je telefoon wel en niet mag gebruiken.
- Wees bewust van je schermtijd en let op de impact die het heeft op je humeur en energieniveau.
Tot slot
Je hoeft natuurlijk niet helemaal te stoppen met het gebruik van je telefoon. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen online en offline leven. Door bewuste keuzes te maken, kun je ervoor zorgen dat je telefoon geen negatieve invloed heeft op je leven.