Anvori Coaching

RuiterCoaching (ponylessen voor kinderen) en Coaching bij angst, stress en burn-out

Versla informatie overload in 5 minuten! En verminder die prikkels.

In de wereld van vandaag is informatie overload en een teveel aan prikkels een echt probleem. De term ‘informatie overload’ werd in 1970 bedacht door Alvin Toffler, een Russische academicus, en wordt omschreven als het fenomeen waarbij er zoveel informatie wordt opgenomen dat ons brein het niet allemaal kan verwerken.

De bezorgdheid over informatie overload is actueler geworden door de complexiteit van de communicatiesystemen die tot onze beschikking staan. We kunnen nu snel communiceren met mensen van over de hele wereld en hebben 24/7 toegang tot informatie. Informatie wordt nu vrijelijk uitgewisseld in een tempo dat we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Informatie overload is echter geen nieuw fenomeen. Sterker nog, het is al duizenden jaren een probleem voor de samenleving.

Hoe het begon

Informatie overload is niet iets wat pas een paar decennia een probleem is; het is al duizenden jaren een probleem voor de samenleving. Namelijk al sinds 1439, toen Gutenberg de drukpers uitvond. De drukpers bracht nieuwe communicatiepatronen voort waar de wereld nog niet klaar voor was.

De uitvinding van Gutenberg maakte het mogelijk om informatie in miljoenen exemplaren te drukken en te verspreiden, in plaats van met de hand te kopiëren. Mensen gingen plotseling van het lezen van slechts een paar honderd woorden per dag naar het kunnen lezen van pagina’s en pagina’s vol informatie. Deze nieuw verworven blootstelling aan informatie zorgde voor een drastische transformatie in de samenleving.

Met deze nieuwe mogelijkheid om boeken en materialen massaal te drukken, zijn mensen geobsedeerd geraakt door het verzamelen van zoveel mogelijk informatie, zonder zich te bekommeren om de kwaliteit van de informatie die ze tot zich namen. In dit informatietijdperk werd de ooit analfabete bevolking geletterd en begon informatie te consumeren in een ongekend tempo.

De uitvinding van de drukpers veranderde ook de dynamiek van wat er werd gedrukt. In plaats van kwaliteitsinformatie te publiceren, draaide het om kwantiteit. Er was weinig aandacht voor de kwaliteit van de informatie die werd gedrukt en verspreid onder de massa. Vandaag de dag is dat niet anders. Na de uitvinding van het internet is onze toegang tot informatie exponentieel toegenomen, en er zijn geen tekenen dat dit zal vertragen.

Steeds meer informatie

Tegenwoordig is informatie slechts een Google-zoekopdracht verwijderd, wat resulteert in de snelle toename van informatie die voor ons beschikbaar is met een simple klik op de knop. Vandaag de dag kan iedereen online content publiceren, wat heeft geresulteerd in honderden artikelen en blogs, evenals tientallen boeken die over elk onderwerp worden gepubliceerd. We kunnen nu op elk moment en vanaf elke locatie informatie verzamelen uit blogs, chatforums, video’s, sociale media en andere communicatiekanalen.

Hoewel het fijn is om 24 uur per dag toegang te hebben tot informatie door gewoon een zoekopdracht in te voeren op Google, kan al deze informatie onze hersenen al snel overbelasten. Informatie overload kan leiden tot besluiteloosheid, slechte beslissingen en stress.

Hoewel zoekmachines zoals Google ons kunnen helpen de informatie te beperken die we nodig hebben, kan het nog steeds overweldigend zijn om door de pagina’s met zoekresultaten te bladeren en de irrelevante informatie eruit te filteren. Het probleem is dat er gewoon te veel informatie is over een bepaald onderwerp. Zoekmachines kunnen je weliswaar unieke en relevante informatie verschaffen, maar je moet nog steeds proberen de informatie te ontcijferen die op jouw behoeften aansluit, wat verbijsterend kan zijn. Voeg hier de talrijke social media-sites aan toe, met hun overvloed aan meningen en ideeën, en onze hersenen raken al snel overbelast.

De hoeveelheid informatie waaraan we dagelijks worden blootgesteld blijft toenemen en we moeten manieren vinden om hiermee om te gaan zodat we een helderdere geest kunnen hebben. Je kunt leren om informatie overload te verslaan door een paar eenvoudige regels in je dagelijkse leven te implementeren, waarmee je de informatiestroom kunt beheersen en extra tijd kunt besparen om met jouw familie en vrienden door te brengen.

Hoe informatie overload de hersenen beïnvloedt

Met alle veranderingen en ontwikkelingen in technologie krijgen onze hersenen tegenwoordig te maken met een enorme hoeveelheid informatie. Het is net alsof we constant in een lawaaiige omgeving leven. Om met deze overload aan informatie om te gaan, moeten we weten wat onze hersenen wel en niet aankunnen.

Door de continue stroom aan informatie raken we overbelast. Hierdoor onthouden we dingen op de korte termijn minder goed. Normaal gesproken verwerken onze hersenen informatie en slaan ze die op voor de lange termijn. Maar door de drukte lukt dat minder goed.

Wetenschappers weten dat ons korte termijn geheugen, ook wel werkgeheugen genoemd, maximaal vier dingen tegelijk aankan. Krijgen we meer informatie te verwerken, dan daalt de kwaliteit van ons werk. Ons werkgeheugen helpt ons informatie te filteren en te vinden wat we nodig hebben. We kunnen er prima mee online informatie zoeken en opslaan, maar het heeft wel grenzen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het constant wisselen tussen e-mails, telefoontjes en andere informatie de manier waarop we denken en handelen verandert. We raken sneller afgeleid door alle losse flarden informatie. Die continue stroom informatie prikkelt ons brein, net alsof er gevaar dreigt. Het voelt spannend en we raken er zelfs aan verslaafd. Zonder die prikkels raken we soms verveeld.

Helaas denken we dat we productiever zijn door te multitasken, maar dat blijkt niet te kloppen. Mensen die veel multitasken, hebben juist meer moeite met focussen en het negeren van onbelangrijke informatie. Dit leidt alleen maar tot meer stress. En zelfs als je stopt met multitasken, kan je concentratieproblemen en warhoofd nog een tijdje aanhouden.

De negatieve effecten van informatie overload

Voordat het internet werd uitgevonden, keken we naar onze lokale kranten en de lokale tv-stations om te weten te komen wat er in onze buurten en de rest van de wereld gebeurde. Vandaag de dag staan we, dankzij het internet en sociale media, bloot aan het equivalent van 174 kranten per dag aan informatie. Al deze informatie kost ons. Naast het beschadigen van ons kortetermijngeheugen heeft informatie overload nog veel meer negatieve effecten op ons leven.

Toename van stress

Proberen alle informatie bij te houden die ons dagelijks bombardeert, kan ons uitputten en demoraliserend maken. Het kan leiden tot hoofdpijn, slapeloosheid en toenemende stress. Voeg hier de noodzaak aan toe om te multitasken om de productiviteit te verhogen, en we beginnen nog meer druk te ervaren.

Uitputting

Onze hersenen hebben een beperkt vermogen om informatie te verwerken. De vloed aan informatie waaraan we dagelijks worden blootgesteld, heeft ertoe geleid dat onze geest moeite heeft om het triviale van het belangrijke te scheiden. Moeten proberen al deze informatie te verwerken, heeft ons moe gemaakt, waardoor het nog moeilijker wordt om informatie te verwerken.

Aandachtstekortstoornis

Gemiddeld consumeren we dagelijks 63 gigabyte aan informatie. Dat is het equivalent van 63.000 uur muziek streamen, 63 uur video streamen en 10.000 keer de complete werken van Shakespeare. Exclusief de tijd die we besteden aan werk, komt dit neer op 15,5 uur media per dag. Volgens onderzoeker Gloria Mark zijn we zo geconditioneerd aan onderbrekingen dat als de informatie ons niet onderbreekt, we onszelf onderbreken, met symptomen die vergelijkbaar zijn met Attention Deficit Disorder, een genetisch gebaseerde stoornis.

Verlaagde IQ

Multitasken gedurende de dag kan je IQ tijdelijk met meer dan 10 punten verlagen. Blootstelling aan zoveel informatie maakt het onmogelijk om je op één ding te concentreren, dus informatie gaat van top-of-mind naar tip-of-the-tongue, om uiteindelijk te verdwijnen.

Hoe je informatie overload kunt verslaan

Het snelle tempo waarmee we worden blootgesteld aan informatie kan onze hersenen, die zich niet snel genoeg hebben aangepast om de relevante gegevens van de irrelevante te scheiden, al snel overweldigen. Dit resulteert in mentale vermoeidheid en vergeetachtigheid. Gelukkig kunnen we onze hersenen weer onder controle krijgen door informatie op een manier te organiseren die hun capaciteit optimaliseert.

Maak ruimte in je hoofd: Schrijf je taken en ideeën op

In plaats van je takenlijstje voor de dag in je hoofd te houden, schrijf je het op. Door de informatie uit je hoofd te halen en naar de buitenwereld te brengen, kun je deze objectief bekijken en beslissingen nemen over wat je gaat aanpakken en in welke volgorde.

De hersenen hebben moeite om zich op alles te concentreren als de informatie daar wordt opgeslagen. Het kost te veel energie om te proberen te onthouden wat er op je to-do-lijstje staat. Het handmatig opschrijven van je lijst helpt ook om de informatie in je brein te coderen door middel van spiergeheugen.

Neem grote beslissingen in de ochtend

Iedere keer dat je een beslissing moet nemen, gebruikt je een deel van je neurale middelen. Het probleem is dat je neurale middelen bij elke keuze worden opgebruikt, of die nu onbelangrijk of essentieel is. Als je je dag doorbrengt met het nemen van een heleboel kleine beslissingen, put je deze neurale middelen snel uit, waardoor er niets meer overblijft om de grote beslissingen te nemen. Dit staat bekend als beslissingsmoeheid. Om de middelen van je hersenen te maximaliseren, begin je met het nemen van je belangrijke beslissingen aan het begin van je dag.

Ruim je huis op en krijg rust in je hoofd

Een opgeruimd huis helpt je brein om beter te functioneren. Creëer daarom vaste plekken voor je sleutels, bril en telefoon. Zo hoef je nooit meer te zoeken en raak je minder snel gestrest.

Ruim regelmatig je spullen op. Doe dit bijvoorbeeld per seizoen en verwijder de helft van de decoratie-spulletjes die je in huis hebt staan. Zo raakt je huis niet te vol.

Ga ook eens door je kledingkast heen. Doe weg wat je al 6 maanden of langer niet meer hebt gedragen.

Verminder je social media gebruik

Social media kan een grote bron van stress en uitstelgedrag zijn. Je kan er makkelijk veel tijd op verliezen, tijd die je beter kunt besteden aan andere dingen.

Maak je social media accounts overzichtelijker. Verwijder mensen die je niet kent van je vriendenlijst en volg geen pagina’s meer die je geen nuttige informatie opleveren.

Beperk ook de tijd die je op social media doorbrengt. Verwijder de apps van je telefoon en plan specifieke momenten in je dag in om social media te checken.

Organiseer je tijd

Je kunt niet alles doen op één dag. Er is een grens aan wat je kunt presteren. Verdeel je energie goed in en maak prioriteiten. Houd ook rekening met je eigen energieniveau gedurende de dag en plan je taken daarop in.

Vermijd multitasken

Multitasken is slecht voor je productiviteit en focus. Als je je aandacht verdeelt over twee taken, maak je meer fouten en duurt het langer om de taken af te ronden. Leer om je te focussen op één taak tegelijk.

Dus: in het kort

Het kan lastig zijn om met informatie overload om te gaan. Maar als je gemotiveerd bent om het aan te pakken, kun je informatie overload overwinnen en je hoofd leegmaken. Zo kun je weer vooruit in het leven. Alles wat je meemaakt is het gevolg van je keuzes. Word bewuster van de keuzes die je maakt en neem controle over je leven. Ontwikkel structuur en goede gewoontes, zodat je meer rust krijgt en meer kunt genieten van het leven.

Laat je motiveren door deze tips en onderneem actie! Door informatie overload te lijf te gaan, verminder je stress, maak je je hoofd leeg en word je productiever. Vanaf vandaag kun je de controle nemen over je leven en de informatie die je tot je neemt. Zo leef je je leven ten volle!

Ontdek alles over informatie overload in onze korte cursus!

Wil jij leren hoe je omgaat met de overload aan informatie en prikkels in onze digitale wereld?

Deze cursus leert je alles over:

  • Wat informatie overload is en hoe het is ontstaan (de verrassende geschiedenis!)
  • De rol van social media in de informatiestroom
  • De grenzen van je korte termijn geheugen
  • Wat informatie overload met je hersenen doet
  • Hoe je productief kunt blijven in een informatie overload wereld
  • Waarom multitasken je productiviteit juist verlaagt

En nog veel meer!

Je leert onder andere:

  • Hoe je minder beslissingen hoeft te nemen om informatie overload te slim af te zijn.
  • Hoe je je tijd beter kunt organiseren door je grenzen te kennen, hersteltijd in te plannen en taken in te delen op basis van je energie.
  • Waarom multitasken slecht is voor je productiviteit en mentale gezondheid.
  • Hoe je productiever kunt werken door afleidingen te minimaliseren en communicatie overbodig te maken.

Bekijk hieronder nu gratis les 1: 3 Tips voor een Scherper Geheugen

Schrijf je NU in voor de belachelijk lage prijs van 7 euro.