Voel je je weleens radeloos als je kind angstig is? We hebben 17 krachtige zinnen verzameld die je kunnen helpen om je kind te kalmeren. We bespreken ook wat je beter NIET kunt zeggen tegen een angstig kind.
Vaak zeggen we dingen als: “Het is oké. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken” of “Je stelt je aan” of “Het is geen ramp.”
Maar:
Wist je dat dit de angst juist kan verergeren?
Deze opmerkingen zijn vaak goed bedoeld, maar het probleem is dat ze niet werken en de angsten of zorgen van het kind niet erkennen.
Misschien vind jij de zorgen van je kind onbelangrijk, maar voor jouw kind is het wél een GROOT probleem. Bovendien bied je geen informatie of strategieën om het probleem op te lossen en zich beter te voelen.
Angst is niet altijd even duidelijk. Verwacht niet dat je kind zomaar zal zeggen: “Hé, ik heb last van angsten, ik struggle hier echt mee.”
Angst kan zich op verschillende manieren uiten. Hieronder enkele voorbeelden van hoe angst zich kan manifesteren bij je kind:
- Boosheid of agitatie (gedragsproblemen)
- Negatieve gedachten
- Slaapproblemen
- Controlebehoefte
- Vermijden van activiteiten
- Onvriendelijk en/of brutaal gedrag
Angst kan zich vaak als boosheid uiten, omdat je kind zich overweldigd voelt.
Herkenbare Zinnen die je Kind Misschien Zegt:
- Ik wil niet gaan.
- Niemand mag me.
- Ik wil niet naar school.
- Ik kan het niet.
- Wat als je doodgaat?
- Ik voel me misselijk. Mijn maag is van streek.
- Maar wat als… wat als… wat als…
- Ik wil bij je blijven.
Komt één van deze zinnen je bekend voor?
Ja toch? Mij ook! Ik heb ze allemaal wel eens gehoord.
We moeten het innerlijke verhaal dat door het hoofd van ons kind spookt veranderen. Deze zinnen zijn niet helpend, contraproductief en gewoonweg negatief.
En dit is de crux:
Deze negatieve en angstige gedachten kunnen zich daadwerkelijk manifesteren in echte lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, paniekaanvallen, etc.
Daarom is het zo belangrijk om copingstrategieën te ontwikkelen en alles te doen wat we kunnen om onze kinderen te helpen bij het navigeren door deze overweldigende emoties.
Zinnen die je Beter NIET kunt Zeggen tegen een Angstig Kind:
Voordat we kijken naar al die geweldige en ondersteunende dingen die we tegen ons angstige kind kunnen zeggen, laten we snel een paar veelvoorkomende dingen doornemen die we misschien wel zeggen en kort uitleggen waarom het niet helpt om dit te zeggen. Maak je geen zorgen:
- Dit zit allemaal tussen je oren.
- Waarom raak je hier zo door van streek? Het is geen ramp.
- Kalmeer je nou even.
- Het komt wel goed.
- Er is niets om bang voor te zijn.
- Wat is er mis met jou?
- Schaam je je nou niet?
- Je bent maar een angsthaas.
- Je hebt geen reden om je zorgen te maken.
- Dit is zo dom, maak je hier nou geen zorgen over.
- Je stelt je aan.
- Huil nou maar niet.
Hoewel het niet onze bedoeling is om ons kind kwaad te doen met deze zinnen (we willen juist helpen), zijn ze allemaal zo nutteloos.
“Kalmeer je nou even” heeft waarschijnlijk nog nooit iemand kalmer gemaakt – ooit! Het heeft meestal juist het tegenovergestelde effect.
Stel je voor:
Je bent een klein kind en je begrijpt je verwarrende gevoelens niet. Ze voelen groot, je bent overweldigd door angst en niemand lijkt te begrijpen. Je kijkt om je heen en wenst dat je net zo zorgeloos kon zijn als je klasgenoten en broertjes of zusjes, en je vraagt je af wat er mis met je is. Je ouders zeggen gewoon “Kalmeer je nou even” en in plaats van je beter te voelen, voel je je alleen maar slechter.
Dus:
In plaats van dingen te zeggen die de angst van je kind juist erger maken, kun je beter helpende zinnen gebruiken.
Maar wat kun je nu beter wel tegen je kind zeggen? Hieronder vind je 17 zinnen die je tegen je kind kunt zeggen wanneer het angstig.
17 Kalmerende Zinnen voor Angstige Kinderen
1. We gaan die zorgenbeer samen verslaan!
Een van de beste technieken die we gebruiken om met angst om te gaan, is om onze zorgen een naam te geven, ze te tekenen en er dan met ze te praten. Maak je geen zorgen, we sturen je niet naar de psychiater. Dit is echt effectief.
Door onze zorgen een naam te geven, krijgen onze kinderen het gevoel dat ze er een beetje controle over hebben. Het geeft een gezicht en een naam aan een krachtige, onzichtbare kracht in hen.
Wanneer mijn dochter zich zorgen begint te maken, zeg ik vaak: “Is je zorgenbeer Binky er weer?” (Dat is de naam die mijn dochter aan zijn zorgenbeer heeft gegeven).
2. Dit gevoel gaat voorbij.
Leer je kind dat alles, inclusief gevoelens, komt en gaat.
“Dit ook zal voorbijgaan” is een van mijn absolute favoriete zinnen om een angstig kind te kalmeren.
Wanneer je kind gevangen zit in die negatieve gedachtegang, heeft het soms het gevoel dat de film nooit zal stoppen. Probeer niet om de zorgen weg te stoppen, maar herinner je kind eraan dat verlichting eraan komt.
Kinderen kunnen diep ademhalen en weten dat het gevoel zal passeren.
Dit brengt ons mooi bij ons volgende punt… ademhalen is zo belangrijk…
3. Laten we samen 5 keer diep ademhalen.
Misschien heb je gemerkt dat je je kalmer, meer ontspannen en minder angstig voelt als je diep, langzaam en diep inademt.
Onze kinderen hebben die diepe ademhaling ook nodig.
Wanneer we angstig zijn, spannen we ons aan en komt er minder zuurstof naar onze hersenen, waardoor het moeilijk wordt om helder na te denken.
Een adempauze geeft een gevoel van kalmte en controle.
4. Ik weet dat dit moeilijk is. Vertel me hoe je je voelt.
Erken en leef mee met je kind dat wat het voelt moeilijk en legitiem is.
Een van de beste zinnen om een angstig kind te kalmeren is simpelweg: “Ik begrijp het.”
Gewoon gehoord en begrepen worden kan een wereld van verschil maken.
Heb je ooit iets gehad dat je dwarszat… knaagde aan je… en toen je erover praatte, voelde je een soort opluchting alsof er een last van je schouders viel?
Door te praten over de gevoelens van je kind en te erkennen dat het moeilijk is en dat je er bent om te helpen, valideer je je kind, en dat is een geweldig startpunt om oplossingen te vinden voor deze moeilijke gevoelens.
5. Je bent veilig, je bent oké en we houden van je.
Te horen dat je veilig bent van de persoon die je het meest liefhebt, is een superkrachtige zin.
We moeten ons realiseren dat angst zich manifesteert als fysieke symptomen. Je lichaam wil vechten of vluchten en maakt zich klaar voor de strijd. Je hart bonst, je handpalmen worden zweterig en je voelt je duizelig en in paniek.
En dit is eng, vooral voor een klein kind dat niet begrijpt wat er gebeurt.
Zich veilig voelen kan het zenuwstelsel kalmeren.
6. Waarom denk je dat?
Een voorbeeld:
Mijn jongste dochter maakt zich vaak zorgen dat ze geen vrienden kan maken of dat niemand haar mag.
In plaats van te zeggen: “Oh, wees niet gek, iedereen houdt van je,” wat de oorzaak van haar gevoelens niet valideert, kan ik zeggen: “Waarom denk je dat niemand je mag?”
Dan denkt ze na en zegt: “Omdat mijn beste vriendin vaker met Lauren speelt dan met mij.” Of: “Sommige kinderen maken me belachelijk.”
Nu hebben we het erover! En nu kunnen we de kern van het probleem aanpakken en er samen over praten (en oplossingen vinden).
7. Vertel me alles en wat kan ik doen om te helpen?
Laat je kind openlijk over zijn angsten praten in plaats van ze te onderdrukken. Net als jij, hebben kinderen tijd nodig om hun gevoelens en gedachten te verwerken.
Bied geen oplossingen, luister gewoon.
Thuis plannen we vaak “zorgentijd” in.
Dus ik zeg: “Laten we kalmeren en we plannen vanavond na school een ‘zorgenafspraak’. We kunnen 15 ongestoorde minuten besteden om hierover te praten.”
8. Hoe groot is deze zorgen op een schaal van 1 tot 10?
Door getallen te koppelen aan zorgen, kan een kind beseffen dat zijn zorgen niet het einde van de wereld zijn.
Ze kunnen zich realiseren dat in de grote context deze zorgen niet zo groot zijn. Of misschien is het wel de grootste zorg van allemaal, en dan moet je wat kalmeringsstrategieën of oplossingen bedenken.
9. Wat weten we hierover?
Verzamel alle feiten die je kunt over de zorgen.
Laten we zeggen dat je kind zich zorgen maakt over het naar een verjaardagsfeestje gaan. Verzamel dan de feiten.
We weten dat Marit, je beste vriendin, er zal zijn, dus je voelt je niet alleen Er zullen leuke spelletjes zijn. Er zullen kinderen zijn die je niet kent, maar ook kinderen die je wel kent.
Het leven kan overweldigend lijken als je angstig bent. Deel de gedachten op in hapklare brokken. Dit helpt je kind om de daadwerkelijke angst te definiëren en oplossingen te vinden.
Je kunt ook vragen: “Wat zegt de wetenschap hierover?” Als je kind zich bijvoorbeeld zorgen maakt over een tornado, onderzoek dan de statistieken over tornado’s, zoals hoe vaak er een tornado toeslaat. Dit kan hen helpen om perspectief te krijgen.
10. Je bent niet de enige. Ik ben ook bang voor dat soort dingen.
Laat je kind weten dat het heel normaal is om je zorgen te maken. Angst kan eenzaam voelen. Niemand wil zich alleen voelen en alsof hij de enige is die met deze opdringerige gedachten worstelt (en denkt dat er iets mis met hem is).
Door je kind te vertellen over je eigen angsten op een manier die past bij de leeftijd, voelt je kind zich minder alleen (en stiekem houden kinderen ervan om verhalen over je jeugd te horen).
Probeer ze te vertellen wat er gebeurde, hoe het je lichamelijk en geestelijk liet voelen, hoe je er doorheen kwam en je super nuttige kalmeringsstrategieën.
11. Laten we het einde van dat verhaal veranderen.
Angst heeft een manier om kinderen het gevoel te geven dat ze vastzitten. Hun gedachten kunnen zich herhalen als een oud, gebroken vinyl van de Bee Gees.
Auw!
Help je kind om verschillende oplossingen te vinden en te zien, en vertel hun interne dialoog opnieuw met een nieuw einde.
Misschien zakt die toets wel, maar ze halen hem misschien ook met vlag en wimpel en krijgen ze veel lof van de leraar.
Laat ze ook hun angsten onder ogen zien. Wat zou er echt gebeuren als x, y of z zou gebeuren? Bespreek hoe dat eruit zou zien en hoe je ermee om zou kunnen gaan. Dit helpt je kind om een plan te ontwikkelen dat hen kan helpen als er iets misgaat.
12. Laat me weten als er twee minuten voorbij zijn.
Tijd is een krachtig hulpmiddel als kinderen angstig zijn. Door naar de beweging van een klok of horloge te kijken, heeft een kind een aandachtspunt dat afleidt van wat er gaande is.
Afleiding, verleg de focus naar iets anders en weg van de dweilende gedachte.
13. Laat mij me hier zorgen over maken.
Kun je aanbieden om het probleem op je schouders te nemen en je kind vertellen dat je samen oplossingen gaat bedenken?
Veel kinderen ervaren angst rond school. Ik geef mijn dochter een zorgensteen mee naar school. Ze houdt hem in haar zak. Elke keer dat ze zich zorgen maakt, wrijft ze over de steen en geeft ze haar zorgen aan mij door.
14. Dit heet angst – en we kunnen het laten verdwijnen.
Veel jonge kinderen realiseren zich misschien niet eens dat wat ze ervaren angst is.
Help ze wat technische informatie over angst te begrijpen. Zodat ze wanneer deze gevoelens opkomen, kunnen zeggen: “Ah, daar is het, dit is de angst waar mijn moeder of vader het over had.”
Wanneer kinderen weten wat angst is, kunnen ze beginnen om gevoelens te uiten en hun copingstrategieën tevoorschijn te halen.
15. Herhaal dit: ik ben dapper en ik kan dit.
Als je kind niet erg zelfverzekerd is en zich zorgen maakt over een aankomend sportevenement, test, of sociale bijeenkomst, geef ze dan een peptalk. Probeer een groei mindset bij je kind te ontwikkelen. Vul hun emmer met liefde, vertrouwen, steun en empowerment.
16. Denk aan iets gelukkigs.
Een van de beste manieren om een angstig brein af te leiden, is door het te laten rusten op een andere gedachte.
Denk aan iets gelukkigs, een speelgoed, een persoon, een plek… alles wat gelukkige gevoelens oproept in plaats van negatieve.
Het gebruik van geleide beelden of ontspanningstechnieken kan erg nuttig zijn om een angstig kind te kalmeren.
“Stel je een plek voor waar je je helemaal comfortabel en gelukkig voelt, een favoriete plek waar je bent geweest, ergens waar je hebt gezien of helemaal hebt verzonnen.”
17. Laten we één ding zien, één ding horen en aan één ding denken.
Speel een spel waarbij je één ding vindt dat je hoort, ga dan verder naar één ding dat je ziet, dan één ding dat je ruikt, dan één ding dat je kunt aanraken.
Het spelen van het zintuiglijke spel haalt kinderen uit hun hoofd en in het hier en nu.
Kinderen kunnen ook in het hier en nu komen door te aarden of met een stressbal te spelen.
Gebruik Mindfulness om een angstig kind te kalmeren.
Naast deze zinnen om een angstig kind te kalmeren, kunnen kinderen mindfulness leren en mindfulness zal een lange weg gaan om onze kinderen te helpen levenslange copingstrategieën te ontwikkelen.
Tot slot:
Angst is een normale menselijke emotie, maar het kan overweldigend zijn voor kinderen. Door deze kalmerende zinnen te gebruiken en mindfulness-technieken aan te leren, kun je je kind helpen om met angst om te gaan en zich gelukkiger en zelfverzekerder te voelen.